Laman Informasi Isu Pendidikan Dan Prinsip Perakaunan

banner1

ehsan01Sistem Permohonan Dalam Talian ke Tingkatan  4  Sekolah  Berasrama  Penuh  (SST4 Online)  adalah merupakan aplikasi berasaskan web yang disediakan oleh Bahagian Teknologi  Maklumat  dan Komunikasi  dengan  kerjasama Bahagian Sekolah Berasrama Penuh Dan Sekolah Kluster, Kementerian  Pelajaran  Malaysia. Sistem ini digunakan untuk proses kemasukan maklumat murid-murid Tingkatan 3. Sekolah-sekolah Menengah  Kerajaan  dan  Sekolah-sekolah  Menengah  Bantuan  Kerajaan yang telah memohon untuk melanjutkan pelajaran ke Tingkatan 4 di Sekolah Berasrama Penuh di bawah Kementerian Pelajaran Malaysia.

Sistem ini telah mula dilaksanakan pada Sesi 2003 dengan mengambil Sekolah-sekolah Menengah   Bestari   seluruh   Malaysia   sebagai   projek   perintis.   Lanjutan   daripada kejayaan dalam projek rintis yang telah diadakan pada Sesi 2003, penggunaan SST4 Online  telah  diperluaskan  keseluruh  negeri  Wilayah  Persekutuan  Kuala  Lumpur  dan Labuan pada sesi 2004 dan keseluruh negara pada Sesi 2005. Hasil daripada kejayaan pelaksanaan sistem ini pada sesi 2005, sistem ini telah diteruskan pada sesi 2006, 2007 dan 2008 dengan sedikit pindaan.

Ini pautan ke

Semakan Dalam Talian ke Tingkatan Empat Sekolah Berasrama Penuh (SST4 Online)  Sesi 2009   ( Permohonan dah TUTUP hanya untuk semakan sahaja)###Update===>sudah ditutup sepenuh

p/s    tuantulis mengucapkan tahniah kepada Bahagian Sekolah Asrama Penuh dan Sekolah Kluster, Kementerian Pelajaran Malaysia atas kemudahan yang disediakan ini. Harap-harap tiada masalah dari segi akses ke laman tersebut nanti. Maklumlah ramai yang serbu dalam satu-satu masa. Tahniah bagi yang berjaya ke SBP. Bagi yang lain,  SBP bukan penentu sepenuhnya kejayaan anda dalam SPM nanti.. tapi anda!

Comments on: "Permohonan Dan Semakan Dalam Talian ke Tingkatan Empat Sekolah Berasrama Penuh (SST4 Online) Sesi 2009" (61)

  1. how many A’s is required to go into Sekolah Berasrama Penuh and how am i going to register i online??????

  2. Permohonan bagi Tingkatan 4 Berasrama Penuh sesi 2009 telah ditutup 31 Okt 2008. Fakhrullah sepatut mohon selepas trail SPM dulu. Sekarang ianya dibuka untuk semakan permohonan sahaja.

  3. keputusan permohonan teknik???

  4. klau dpt 2A bleh ke dpt masuk asrama???

  5. Untuk dapat asrama penuh 2A bagi tuantulis rasa belum cukup kuat lagi..

  6. kalau dpt 4a 4b…
    a ialah bm,pi,mt n sc…
    a harapan tak nk masok mane2 asrama???

  7. macam mana nak apply online
    sbp?

  8. boleh x tuantulis jelaskan lebih lanjut tntg semakan permohanan ini..

  9. tahniah nurul..
    tuantulis rasa peluang tu ada tapi memandangkan sekarang yang pelajar yg dpt 8A adalah ramai nurul terpaksa bersaing dari segi yang lain, cthnya macam aktif kokurukulum ke.. tuantulis sertakan syarat kemasukan ke SBP

    SYARAT DAN KRITERIA PEMILIHAN DAN PENEMPATAN PELAJAR
    KE TINGKATAN EMPAT (4) SBP 2009

    SYARAT

    1. WARGANEGARA MALAYSIA
    Permohonan kepada semua Warganegara Malaysia peperiksaan PMR 2008

    2. PELAJAR SEKOLAH BANTUAN PENUH KERAJAAN ATAU SEKOLAH BANTUAN KERAJAAN
    Pelajar Sekolah Bantuan Penuh Kerajaan atau Sekolah Bantuan Kerajaan sahaja layak untuk memohon kemasukan ke Tingkatan Empat (4) SBP tahun 2009

    Contoh Angka Giliran PMR 2008 :
    JC 101K001

    3. KELAYAKAN AKADEMIK – PMR
    Memenuhi syarat kelayakan minimun akademik berasaskan pencapaian Peperiksaan Menengah Rendah (PMR) tahun 2008 seperti ketetapan berikut :

    Mendapat sekurang-kurangnya Gred A bagi 6 mata pelajaran , tidak termasuk mata pelajaran Bahasa Antarabangsa (Bahasa Asing) seperti Bahasa Arab, Perancis, Jerman, Iban , Jepun, Mandarin, Tamil atau seumpamanya;
    Mesti mendapat gred A bagi mata pelajaran Matematik dan Sains
    Mendapat sekurang-kurangnya Gred B bagi matapelajaran yang lain; dan
    Untuk ke tingkatan 4 Aliran Sains Agama dan Aliran Agama, calon juga hendaklah memperolehi Gred A bagi mata pelajaran Pendidikan Islam, dan sekurang-kurangnya Gred C bagi mata pelajaran Bahasa Arab (Komunikasi).

    4. AKTIF DALAM KOKURKULUM
    Calon akan diberikan merit berasaskan pencapaian kokurikulum calon di Tingkatan 1, 2 atau 3. Aspek kokurikulum yang dinilai adalah seperti berikut :

    Kelab dan Persatuan
    Pakaian Seragam / Unit Beruniform
    Sukan dan Permainan
    Tugas Khas

    harap membantu

  10. Salam amad..
    tarikh permohonan ke SBP ialah dari 25 September 2008 hingga 23 Oktober 2008 yang lepas. maknanya dh tutup. Sepatutnya Amad sentiasa berhubung dengan guru kaunseling untuk mendapat maklumat permohonan ke mana2 sekolah atau IPTA.

  11. Dimana untuk menyemak kemasukan pelajar skola ke sbp tigktan 4?

  12. y cannot masuk web untuk semakan kemasukan ke tingkatan 4 tuh?? Dah x leh semak ke?? Thnx

  13. miracle93 said:

    hai.. nak tnya.. lau rsult 5a 2b tp dpt b dlm sains n geo, masuk ka?? n bla rsult permohonan ble tau??

  14. nurul atikah said:

    bilakah keputusan permohonan ke mrsm dan sbp bagi tingkatan empat?

  15. salam..
    saya nk check kemasukan pljr ke sbp form 4..
    tp web yg diberikn tidak dpt dibuka..

  16. alohomora said:

    you gave us bad link ?! ouch.

  17. hye tuantulis…bolehkah saya menyemak keputusan permohonan ke SBP melalui online??Saya mendapat 9a,dan amat aktif dalam kokurikulum..Mungkin boleh tahu kputusannya lebih pantas di sini selain menunggu surat tawaran?

  18. asalamualikum…
    sayer sebnarnye agak risau..
    sayer tidak memohon sbp..
    hanya mrsm..
    bagaimana hendak memohon rayuan ke sbp ,kerana pemohonan telah ditutup?

  19. Salam maaf…
    sistem semakan yang disediakan oleh KPM telah ditutup bagi permohonan ting 4 SBP tetapi bagi permohonan ke SBP ting 1 masih dibuka untuk rayuan. http://apps.emoe.gov.my/sst1online2008/semakan_rayuansst1_2009/index.cfm Semua pemohon ke MRSM ke Tingkatan Satu atau Tingkatan Empat ingin berjaya dalam tawaran ambilan pertama (1st intake), tetapi keputusannya gagal… Jangan lupa, setiap tahun bilangan permohonan amat melebihi bilangan tempat yang disediakan oleh MRSM. Bagaimanapun, setiap keputusan muktamad tetap boleh dirayu semula
    Pesalah yang dihukum gantung boleh merayu di mahkamah lebih tinggi, pelajar yang dibuang sekolah juga boleh merayu untuk kemasukan semula. Keputusan muktamad tetap di pihak berkaitan, namun hak untuk merayu adalah hak kita semua sebagai warganegara Malaysia. Inikan pula jika kita tidak melakukan kesalahan, cuma untuk memohon ‘satu’ sahaja tempat di MRSM sekiranya masih ‘ada’ kekosongan. Tetapi bagaimana?…

    Berdasarkan MARA FAQ, sebenarnya kita masih ada peluang:

    * Proses pengambilan dibuat 3 kali setahun. Proses pengambilan akan berterusan dari bulan Februari sehingga 30 April setiap tahun.
    * Boleh membuat rayuan. Setiap pemohon berhak mengemukakan surat rayuan sekiranya mereka tidak berjaya di dalam tawaran yang pertama. Bagaimanapun, pemilihan kepada calon yang merayu masih tertakluk kepada merit pemohon.
    * Surat rayuan yang terbaik adalah surat rayuan rasmi. Sokongan dari mana-mana pihak tertentu adalah atas initiatif kita. Bagaimanapun, pertimbangan rayuan pemohon masih tertakluk kepada merit yang dicapai oleh pemohon yang dibawa ke Mesyuarat Jawatankuasa Pengambilan & Penempatan Pelajar Peringkat Pengurusan MARA.
    * Sokongan rayuan digalakkan dibuat dengan menyertakan lampiran sijil-sijil yang diakui sah sebagai bukti penglibatan pemohon di dalam sesuatu aktiviti.
    * Oleh kerana pihak MARA seringkali menerima ribuan surat rayuan maka, rayuan-rayuan pemohon tidak semestinya dijawab oleh pihak MARA. Calon diingatkan merujuk kepada Kad Jawapan yang dinyatakan dengan jelas bahawa setiap permohonan yang tidak mendapat sebarang jawapan sehingga akhir bulan April bagi tahun berkaitan akan dianggap tidak berjaya. Atau bolehlah menghubungi pihak MARA di talian 03-26915111 sambungan : 3331/3392/3394/3764/3765/3766.
    * Berjaya atau gagal seseorang calon dalam permohonan ke Tingkatan Satu MRSM ditentukan oleh markah atau merit yang diperoleh oleh seseorang pelajar melalui 3 perkara berikut : a) 5A dalam UPSR – 25% b) SES (status ekonomi sosial) – 45% c) Ko Kurikulum –30% (Kepimpinan, sukan, persatuan / pertandingan).
    *
    Tarikh pendaftaran bagi pelajar Tingkatan 1 MRSM kebiasaannya dijangka bermula pada :
    a) Pendaftaran pertama – bulan Februari.
    b) Pendaftaran kedua – bulan Mac.
    c) Pendaftaran ketiga – bulan April.
    *
    Semakan untuk :
    a) Pendaftaran pertama – hujung bulan Januari / awal bulan Februari.
    b) Pendaftaran kedua – hujung bulan Februari / awal bulan Mac.
    c) Pendaftaran ketiga – hujung bulan Mac / awal bulan April.
    Kita boleh berhubung terus dengan Bahagian Pendidikan & Latihan (Menengah) di talian 03-26915111 sambungan : 3331/3392/3394/3764/3765/3766, SMS dan Laman Web (www.mara.gov.my).
    *
    Syarat-syarat asas kemasukan Tingkatan Empat MRSM ialah :
    a. Mendapat sekurang-kurangnya 6A(A dalam Matematik atau Sains).
    b. Lulus dengan cemerlang dalam Ujian Kecenderungan Kemasukan ke MRSM (UKKM).
    c. Tiada gred C, D dan E dalam subjek teras.
    * Untuk berjaya dalam proses pemilihan ke Tingkatan 4 MRSM pelajar mestilah mendapat sekurang-kurangnya 6A (A dalam Matematik atau Sains), lulus dengan cemerlang dalam Ujian Kecenderungan Kemasukan Ke MRSM (UKKM) dan juga diambil kira status ekonomi sosial pemohon.
    * Pendaftaran ke Tingkatan Empat MRSM kebiasaannya dijangka pada bulan Februari tahun yang berkaitan.

    Untuk maklumat lanjut, saya cadangkan rujuk ke Laman MARA: Soalan-soalan yang kerap ditanya tentang MRSM.. sangat berinformasi. Jika masih ada kekeliruan, elok telefon terus pada nombor telefon MARA di atas. Semoga berjaya.

  20. Bagi yang telah memohon biasa tawaran/panggilan ke mana-mana sekolah dibuat 2 kali. Kalau tak silap TuanTulis, tawaran ikut urutan:
    1. sbp 1st intake – Dis
    2. rk / kaa/ smka 1st intake – Dis
    3. mrsm 1st intake – Jan
    —————————–
    4. sbp 2nd intake – Feb/Mac
    5. mrsm 2nd intake – Feb/Mac
    6. rk / kaa / smka 2nd intake – Mac/April

    kalau tak salahlah.. kebiasanya begitulah.. kalau ada maklumat lain bagitau lah ye

  21. SYAHAZMIR said:

    kalau dapat 3a boleh masuk sbp x?

  22. bila panggilan pertama ke asrama penuh dibuat.. saya dh apply ke sbp dan dpt 7a 1b dlm pmr

  23. kalau dapat 9A boleh ke masuk sekolah asrama penuh

  24. Ni ika dapat 6A 2B yg B tu geo n sejarah.. dah apply sbp, Mrsm, dgn Teknik.. tp satu pun belum ada keputusannya.. knapa yaaa??

  25. bila oleh buat semakan keputusan?

  26. asl x leh bukak semakan ke sbp tu??

  27. dh bleh cek lom utk F4 ke mrsm… thanks

  28. aSrY@aPeC said:

    askum, tumpang tanya tuantulis….. sye dapat 8A dlam pmr tahun ni.. masih bleh lg ke untuk sye mhon msuk ke MRSM??? tetapi sye x prgi ambik ujian ukkm??? ada x jlan penyelesaian?? n knapa x bleh nk semak keputusan sbp???

  29. Kamar binti Tapah said:

    Tolong semak anak saya peolehi 8A dalam PMR bernama Nurul Amirah Emymarliyana binti Azmi.No angka giliran JA 001K037 tahun 2008.Adakah beliau di terima di mana-mana SBP atau MRSM?

  30. mcmana sya mau check ni samada sya dapat atau tak?????????

  31. mane saya buleh cheak tawaran SM teknik???

  32. bile dpt taw keputusan ke sk kluster(smk bainun,ipoh)

  33. saya telah mendapat 8A dlm pmr baru2 ni, tp x th pulak kena apply masa trial pmr dulu, jd macamana nak apply yer..

  34. Noor Yazmin Natasha said:

    bila ada lagi

  35. Bagi semakan sekolah kluster sama dengan semakan SBP

  36. Sekadar renungan:::>>>Lihat akhbar B.Harian semalam mengenai seorang penerima Skim Anugerah Kecemerlangan Pelajar Miskin/Anak Yatim Nasional YaPEIM. Saya petik satu perenggan dari rencana itu:
    “Kekecewaan menduga ketabahan diri sewaktu di tingkatan 4. Pada awalnya saya teramat gembira apabila mendapat tawaran MRSM YT Besut di Terengganu. Namun setelah segala keperluan disiapkan untuk hari pendaftaran keesokan harinya, saya dikejutkan dengan kehadiran sepucuk surat pos laju yang mengatakan tawaran saya dibatalkan atas sebab teknikal! 21 Feb 2005 menyaksikan betapa berderainya segala harapan saya. Berhari-hari saya menangis kerana terlalu kecewa. Walaubagaimanapun, sokongan daripada keluarga, guru dan rakan-rakan mengembalikan semangat.”

    Pelajar itu akhirnya berjaya dengan cemerlang dalam SPMnya dan sekarang belajar di universiti. Dia bangkit dari kekecewaannya dan berjaya di sebuah sekolah biasa. Berikan sokongan kepada anak dan semaikan dalam dirinya tanpa MRSM pun boleh berjaya. Semoga kalian mendapat tempat di SBP, MRSM atau Teknik jika tidak..jangan bersedih. Kejayaan ada di mana2.

  37. Nurul Afiqah said:

    saya dapat masuk ke smt melaka bukit piatu.. Alhamdulillah mmg itu yg saya idamkan.. tp saya nak tya boleh atau tidak nak memohon pertukaran sekolah teknik ke sepang??

  38. cam mne nk tao kptsan ke smk bainun ipoh untuk ting 4… tlg jwb.. God bless u..

  39. pliz answer my question..

  40. plizzzzz Tuan Tulis…

  41. mohd fahmi said:

    sya harap sgt dpt msuk ke mrsm bg thun 2009 ambilan kedua….
    harap2 pihak yg trtentu dpt mmpertimbngkn prkara ini…….

  42. i got 7A’s and 1B for my PMR exam last year.
    but i dont apply to go to SBP or MRSM because i didnt expect that i got good result.
    how am i suppose to do now?
    im really really regret because not applying. someone, help me!
    if im staying in my current school, im wondering i cant get better result for my SPM because i will be busy with many activities.
    and will always wasting my time go lepak-ing with my boyfriends and girlfriends, texting, online-ing.
    im pretty worried😦

  43. salam tuan jurutulis..sye nk tnye..sye dpat 6A dlam pmr.1st intake sye x dpat..skrang nie bley buat rayuan lgi kew??

  44. What mivec said is really true, I’m from a day school but I got straight A1’s in SPM 2008. It doesn’t matter where you are, as long as you work hard, things will be alright.

  45. salam tuantulis…
    saya nak tanya kalau nak mohon ke sekolah berasrama penuh tahun 2010 kat mana dan bolehkah kalau pmr saya 5a 3b dan 1c?

  46. aaii..saya ingn memohon untuk sbp bagi tahun 2010..bagaimana untuk memohonnya???

  47. UPSR 2009. B’mana memohon SBP Tngktn 1 2010 & bentuk borang. Saya ingin membuat persediaan awal untuk anak saya. Tak la rush nnt. Tolong saya!

  48. macam mane mau mohon sbp online utk tingktn 4 2010?

    sy takut t’lepas pluang jer..huhu..sy nk msuk sbp since skola rendah lg.. tp mse djh 6 tade rezeki..dpt 4a je.. hopefully form 4 nnti dpt sbp..

  49. Nurul Najihah said:

    saya nak tanya, apakah laman yang membolehkan saya mendaftar bagi SBP bagi sesi 2010. harap beri kerjasama.

  50. kalau dpt result flying c0l0ur but x akti k0ko / sukan… agk2 de hrpn x???

  51. ye lah , permohonan utk sbp 2010 dah boleh mula apply ke? TQ ,🙂

  52. assalamualaikum… nk tnye, borang permohonan sbp tingkatan 4 ses1 2010 dah keluar atau blum???
    kalau da kluar, blh x bg taw cara untuk sy dptkn borng tu..sesiapa yg ad mklumat ni, tlg hntr kn ke email ni ye..
    maira_meoww@rocketmail.com..
    terima kasih..

  53. saya ingin memohon kemasukan sekolah menengah teknik…tapi saya tidak tahu nak pilih aliran apa….saya tak pasti boleh atau tak ke sekolah menengah teknik…sebab mata pelajaran sejarah saya kurang memuaskan hati saya…tolong la saya…macam mana nak atasi semua nie…

  54. macam mana nak apply ke sekolah menengah teknik secara online ?

  55. Assalamualaikum tuan tulis .

    kelayakan ke sbp thn 2010 ikut kptsn PMR atau trial ??

  56. asal cpt sgt tutup borang permohonan.sy nak gak masuk ker mrsm.sy harap tuan tulis boleh tolong saya.please!!!!!!!!!!!!!!

  57. salam..nak tnya.. semakan utk ujian mrsm bg sesi 2010 tak ada kew??

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out / Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out / Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out / Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out / Tukar )

Connecting to %s

%d bloggers like this: