Laman Informasi Isu Pendidikan Dan Prinsip Perakaunan

KUALA LUMPUR: Gabungan Persatuan Penulis Nasional (Gapena) tidak berganjak dengan ketetapannya malah memberi kata dua kepada kerajaan untuk mempercepatkan tindakan perundangan pada 31 Disember ini jika Pembelajaran Sains dan Matematik Dalam Bahasa Inggeris (PPSMI) diteruskan.

Ketua 2 Gapena, Prof Datuk Dr Abdul Latiff Abu Bakar, berkata sekiranya Kementerian Pelajaran tidak mengubah pendirian mereka, persatuan itu akan meneruskan perancangannya untuk mengambil tindakan perundangan.

“Kita akan memanggil peguam termasuk Tan Sri Abdul Aziz Ahmad untuk memberi pandangan serta mengambil tindakan perun-dangan sewajarnya.

“(Kami akui) pandangan Menteri Pelajaran, Datuk Seri Hishammuddin Hussein bahawa tindakan Gapena terlalu emosional tetapi ia tetap berlandaskan patriotisme, pembinaan negara bangsa yang bersatu padu dan perlembagaan yang meletakkan bahasa Melayu sebagai bahasa Kebangsaan dan bahasa penghantar utama dalam sistem pendidikan,” katanya pada sidang media selepas majlis makan malam bersama media, di sini, malam tadi.

p/s tuantulis tengah tunggu keputusan dari hasil perbincangan meja bulat tentang isu ini.

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out / Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out / Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out / Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out / Tukar )

Connecting to %s

%d bloggers like this: