Laman Informasi Isu Pendidikan Dan Prinsip Perakaunan

Posts tagged ‘komputer’

Cari Segalanya Dengan Everything

Biasanya jika kita ingin mencari satu-satu fail dalam komputer, kita akan menggunakan fungsi Search dalam Windows dengan menekan Ctrl + F. Maka keluarlah karakter animasi anjing yang akan membantu kita untuk mencari fail. Fungsi Search dalam Windows XP ini adalah sangat lambat, dan tidak cekap untuk membantu urusan harian anda. Lagipun karakter anjing itu agak menjengkelkan :p

Kemudian, saya terbaca ulasan di Freeware Genius tentang sebuah software yang menakjubkan (ayat tak bleh blah, tapi betul ni ^^), iaitu Everything. Seperti namanya, Everything mampu mencari segala fail yang terkandung dalam komputer anda. Sebaik sahaja anda menaipkan nama fail yang ingin anda cari, Everything akan terus memaparkan hasil carian.

everything

Kebiasaannya, software seperti ini akan mengambil masa yang lama untuk mengindeks semua fail yang terkandung dalam PC anda, contohnya Google Desktop dan Locate32. Namun, Everything melakukannya dalam masa yang singkat, tak sampai 10 saat di komputer saya. Ini membuatkan saya hairan dan kagum dengan kepantasan yang ditunjukkan oleh Everything.

Kini, saya bukan sahaja menggunakan Everything untuk mencari fail yang saya tak tahu mana letaknya; malah saya juga turut menggunakannya untuk melancarkan fail atau folder dengan cepat, kerana tak ingin membuang masa untuk klik folder satu-persatu melalui My Computer. Dengan kombinasi Launchy untuk melancarkan program, penggunaan komputer saya menjadi lebih produktif!

Everything hanya berfungsi dengan partition yang menggunakan NTFS. Anda boleh dapatkan Everything di sini.

sembang komputer

p/s satu lagi software yang amat berguna kepada pencinta alam maya. Everything is everything.. mudah, pantas dan produktif. Tak percaya cuba la dulu.. pasti tak menghampakan.

Advertisements

xNeat Windows Manager – Uruskan Desktop Anda

xNeat Windows Manager adalah aplikasi yang boleh menambah pelbagai fungsi kepada desktop. Dengan XNeat, anda boleh sorok mana-mana program yang berjalan dalam komputer, ataupun letakkannya di system tray. Anda juga boleh jadikan satu-satu program separa lutsinar, macam Winamp.

Setelah install XNeat Windows Manager, anda boleh gunakannya terus dengan right-click pada mana-mana program di taskbar. Anda boleh lihat menu yang dipaparkan, seperti berikut:

xneat-01

Seperti yang anda lihat, beberapa menu telah ditambahkan iaitu Transparency, Send To Tray, Hide Window, dan Make On Top. Fungsi-fungsi menu ini adalah seperti berikut:

  • Transparency: Menjadikan window tersebut lutsinar.
  • Send To Tray: Window akan diletakkan di system tray, supaya memberi lebih ruang kepada taskbar.
  • Hide Window: Window akan terus disembunyikan samada dari taskbar atau system tray.
  • Make On Top: Window akan kekal di hadapan desktop meskipun program lain sedang aktif.

Selain dari right-click pada taskbar, anda juga boleh mengakses menu XNeat Windows Manager dengan menekan Win + Space. Menu ini juga perlu sekiranya anda ingin mengembalikan sebarang window yang telah disembunyikan.

xneat-02

Satu fungsi yang tidak terdapat dalam menu adalah menyusun taskbar. Ini adalah fungsi kegemaran saya. Sewaktu bekerja, biasanya saya terpaksa membuka banyak aplikasi. Ini menyebabkan taskbar saya penuh dengan program. Adakalanya saya perlu menyusun kembali program-program ini agar nampak lebih kemas dan lebih senang saya bekerja. Dengan XNeat, anda boleh terus tarik mana-mana taskbar dan susun, sama seperti fungsi tab dalam Opera dan Firefox.

xneat-03

Biasanya, saya lebih gemarkan aplikasi kecil yang khusus untuk satu tugas tertentu, berbanding aplikasi yang mempunyai pelbagai fungsi dimuatkan. Namun xNeat Windows Manager merupakan satu pengecualian, kerana kebanyakan fungsinya memang berguna, malah penggunaan memorinya juga rendah. Anda boleh download xNeat Windows Manager di sini.

sembang komputer

p/s Tuantulis suka program ini. Banyak membantu dalam menggunakan komputer terutama ketika melayari internet. nak cuba?  Klik je link kat atas